BARF
BARF är förkortning för biologiskt anpassad rå föda, alltså råa animaler, kött. Det är ett naturligt sätt att utfodra sin katt, nästan lika naturligt som om katten själv fångar möss utomhus. Det kräver dock lite kunskap, tålamod och vilja hos dig som kattägare. Jag började BARFutfodra mina katter då jag hade läst boken "BARF Mat för en riktig katt" av Matilda Eriksson. Hos MiaTuk BARF köpte jag foder för att börja prova mig fram.
Eftersom katten är en så utpräglad köttätare är det enklare att BARFutfodra sin katt än sin hund enligt min uppfattning. Katten behöver grovt förenklat mest kött ca 75%, viss del ben ca 10%, viss del lever ca 5% och ytterligare ungefär 10% av annat typ äggula, yoghurt eller keso etc.
Några matnyttiga tips om du vill BARFa din katt:
- KÖP SVENSKT!! Gynna den svenska marknaden och skippa importerat fulkött!
- Köp STORPACK genom någon återförsäljare, te.x Mia Tuk som har utkörning i hela mellansverige. Det blir billigare än att köpa på sin lokala livsmedelsbutik.
- Halvtina storpacken och PORTIONERA upp i små portionsförpackningar, huvudsakligen kött eller fisk, lite lever och till exempel 1-2 kycklingvingar eller annan benkälla. Det går utmärkt att frysa om. Lever är väldigt smidig att skära om den är halvfryst.
- Skaffa en BRA SAX som kan klippa i ben, exempelvis kycklingvingar för att göra lagom stora bitar, framförallt till kattungar. Till en vuxen och van BARF-katt behövs det inte alltid, den kan gärna få tugga ben och träna sina tänder och käkar ibland.
- Ge INTE FÖR MYCKET åt gången, ge istället oftare. Rått kött kan inte ligga framme länge det blir snabbt dåligt och då kan man inte förvänta sig att katten vill äta det.
- Håll GOD HYGIEN kring kattens matskål, rengör ordentligt varje dag, annars blir det väldigt snuskigt. Ha också tvål och vatten nära tillhands för handtvätt efter du har hanskats med rått kött.
Intresserad av BARF? Beställ boken via direkt via Matilda Erikssons hemsida PaleoCat eller köp den genom Pernilla Ringström på MiaTuk BARF.
Här har Saffran fått en egen fransyska, efter att en bekant hade rensat frysen från kött som legat för länge. FEST!